Monumentale hoeve met erfgoedwaarde 

Het Primitief kadasterplan (1810) signaleert op deze plek in het gehucht Abswellen een gesloten hoeve met omhaagde moestuin en aansluitende boomgaarden, in het bezit van Philipus Tackoen. In 1872 wordt in de moestuin een herenhuis gebouwd. Het herenhuis, taxusprieel, smeedijzeren voortuinhek en de witgeschilderde barrier staan op de lijst van beschermd erfgoed. Voor onroerend erfgoed, klik op : link

Herenhuis

Het herenhuis wordt gebouwd door de kleinzoon van Philipus Tackoen, namelijk Lambertus Romsée-Renaers, getuige de inscriptie op de deuromlijsting R 1872 R, namelijk Romseé en Reynaerts. De hoevegebouwen worden later uitgebreid, maar het huis blijft onveranderd tot vandaag: een alleenstaand fraai classicistisch huis voorafgegaan door een voortuin.

Het smeedijzeren hek is ook van erfgoedwaarde.

De voortuin is afgesloten door een smeedijzeren hek, groen en wit geschilderd, op een bakstenen voet met deksteen van blauwe hardsteen, uit de bouwperiode van het huis: een vast hek over vier traveeën met centraal het poorthek. Het vierkant stijl- en regelwerk wordt geritmeerd door twee bovenaan verbonden stijlen met een hogere tussenspijl en verbindend krulwerk tussen in; deze hogere spijlen bepalen ook het golvend ritme van het hek, aangegeven door de ronde spijlen met lanspunten, die ook door krulwerk met de onder- en bovenregel zijn verbonden. Hetzelfde patroon met hogere makelaar, is toegepast voor het poorthek.

Taxusprieel

Op de rechterhoek van de voortuin groeit een gesnoeid taxusprieel in bolvorm. In de taxusprieel is ruimte voor 8 volwassen mensen.

Witgeschilderde barrier

Het grote perceel boomgaard verloor zijn haag maar niet zijn witgeschilderde barrier,in de hoek met de Vrolingensteenweg, uit de eerste helft van de 20ste eeuw. De hekpijlers zijn van smeedwerk maar de poort is samengesteld uit bandijzer, zowel voor de regels, de stijlen als de spijlen.

Hoogstamboomgaard

De boomgaard is ongeveer 2,5 HA groot, bestaat uit 60 hoogstamfruitbomen met meer dan 40 verschillende soorten appel, peer, kers, pruim, kriek en okkernoot.  Tijdens de zware storm van 2016 zijn verschillende bomen omgewaaid. Nieuwe hoogstambomen zijn aangepland.